فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 3 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدرضا ابراهیمی صفحات 1-18

    چالش های اقتصادی همیشه بستر مناسب برای ایجاد تغییر و تحولات اجتماعی بوده است. در این میان نویسندگانی که خود را جزیی از مردم و حرکت های اجتماعی می دانند، با ثبت و گاهی اوقات نقد این تحولات، رسالت و هویت اجتماعی خود را حفظ می کنند. نکته قابل توجه در بررسی رابطه بین ادبیات و جامعه وجود تشابهاتی است که در آن نویسندگان مختلف با ملیتهای متفاوت نگرش ادبی مشابهی به بعضی از این تحولات اجتماعی نشان داده اند. برای مثال انقلاب سفید و اصلاحات اراضی در ایران و پیامدهای نافرجام آن از چشم تیز بین محمود دولت آبادی رمان نویس معاصر ایرانی پنهان نمانده و در رمان جای خالی سلوچ تصویری واقع گرایانه از پیامدهای پنهان از چشم این تحول سیاسی- اقتصادی ارایه نموده است. در سوی دیگر جان اشتاین بک نویسنده شهیر آمریکایی و برنده جایزه نوبل ادبی در دوره ای حساس از تاریخ آمریکا به نام دوره رکود بزرگ رمانی به نام خوشه های خشم را به نگارش درآورده که جاودانه ترین ثبت ادبی از این واقعه  سیاسی - اجتماعی به شمار می رود.  تشابهات سیاسی، اجتماعی و بیشتر از همه اقتصادی این دو واقعه، دوره رکود بزرگ و انقلاب سفید، بر وجود ناخودآگاه جمعی برای نگارش رمانهای اجتماعی نزد بزرگان ادبیات کشورهای مختلف صحه  می گذارد. در این مقاله سعی شده با بررسی اجمالی وجوه مشترک اجتماعی و سیاسی این دو واقعه تشابهات سبکی و درونمایه ای در دو رمان جای خالی سلوچ و خوشه های خشم با استفاده از شیوه نقد مارکسیستی مورد کنکاش و برسی قرار گیرد. در این تحقیق همچنین، درونمایه های مشترک، شباهت شخصیتها در سطوح مختلف اجتماعی و تاثیر تحولات بر تغییر ساختار اجتماعی حاکم بر جامعه مورد نقد و بررسی قرار گرفته تا رویکرد یکسان نویسندگان به یک واقعه اجتماعی  و نقش ادبیات در بستر این رخدادها در دو فرهنگ متفاوت نشان داده شود.

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، درونمایه، نقد مارکسیستی، جای خالی سلوچ، خوشه های خشم
  • جمال احمدی صفحات 19-44

    ایمان محور اساسی تمام ادیان الاهی و مهم ترین موضوعی است که الاهیون تفسیرها و برداشت های گوناگونی از آن را با توجه به نگرش فکری خود ارایه کرده اند. علاوه بر آنکه ایمان در اسلام با سایر ملت ها و آیین ها معنای متفاوتی دارد، در میان ملل و نحل اسلامی نیز معانی و تفسیرهای گوناگونی از ایمان شده است. هر یک از فرقه ها و گروه های اسلامی با توجه به برخی آیات قرآن و برداشت آن ها از آن آیات، نظری ارایه کرده اند که با نظر و برداشت دیگران متفاوت است. عرفا نیز به مسایل کلامی از جمله ایمان پرداخته اند اما دید و نگاه عارفان به مسایل کلامی نسبت به متکلمان متفاوت است. بدیهی است هر قدر«نگاه هنری به الاهیات و دین» پر رنگ تر باشد طرح مسایل کلامی هم، رنگ متفاوتی به خود خواهد گرفت.نگارنده در این مقاله ضمن برشمردن آیات مختلف در مورد ایمان و اشاره به نظر متکلمان اسلامی، رای و نظر عارفان، به ویژه مولانا جلال الدین محمد بلخی را مورد واکاوی و بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: ایمان، اشاعره، معتزله، مولوی، عرفا
  • عباس اطمینانی صفحات 45-76

    اقبال لاهوری متفکر و عارف پاکستانی به ایران و عارفان ایرانی عشق می ورزید و رهایی مسلمانان را در برگشت به سنن اسلامی می دانست اما پاره ای از اندیشه های عرفان اسلامی را نیازمند به بازنگری  می دید او به مولانا جلال الدین رومی ارادت خاصی داشت، شیخ محمود شبستری مورد توجه او بود و به آثار او از جمله «گلشن راز» عنایت خاصی داشت و سوالات امیرحسینی هروی را مهم می دانست بنابراین کوشید که خود نیز با توجه به برداشت و تفسیری که از آنها دارد بدانان پاسخ دهد لذا «گلشن راز جدید» را سرود و به بعضی از مفاهیم عرفانی فلسفی کتاب «گلشن راز» از جمله فکر و دامنه آن، ممکن و واجب، وحدت وجود، قدیم و حدث به گونه ای نو نگریست و راه پیشرفت ملل اسلامی را در برگشت به «خودی» می دانست; در این مقاله کوشیده ایم که به تفاوت دیدگاه های این دو اندیشمند بزرگ اسلامی توجه کنیم و آنها را نشان دهیم.

    کلیدواژگان: وحدت وجود، قدیم و حادث، ممکن و واجب، تفکر، خودی
  • محمد ایرانی صفحات 77-98

    در همه ی فرهنگ های فارسی اعم از فرهنگ های عمومی و یا فرهنگ لغات و تعبیرات خاص یک اثر یا واژگان و اصطلاحات یک شاعر و نویسنده، و حتی در شرح هایی که بر برخی از متون کهن نظم و نثر نوشته شده، ترکیب کنایی «از بن دندان» را به معنی «از صمیم دل، از دل و جان، و از روی میل و رغبت» پنداشته اند؛ یعنی در حقیقت تنها به یک وجه از معنای آن توجه کرده اند. از آن جا که این مفهوم با توجه به بافت جمله و انسجام معنایی در برخی بیت ها و عبارت های شرح شده، درست به نظر نمی رسید، به بررسی و استخراج نمونه هایی مختلف از متون نظم و نثر کهن پرداخته شد. نتیجه ی حاصل شده از این پژوهش تبیین می کند که باید ترکیب کنایی مزبور را در عداد «اضداد» زبان فارسی به شمار آورد؛ زیرا در شاهد مثال ها و نمونه های گردآوری شده بر خلاف معنای غالب و رایج این ترکیب با مفهومی متضاد مواجه می شویم که از دید فرهنگ نویسان و شارحان متون پنهان مانده است. در این کاربرد معنایی دوگانه، ترکیب کنایی «از بن دندان» به مفهوم «انجام کاری از روی اضطرار و ناچاری یا از سر طوع و تسلیم» به کار رفته است. این ترکیب از دیدگاه دستوری و نقشی می تواند در حکم «قید واره یا متمم قیدی و گروه حرف اضافه ای» به شمار آید.

    کلیدواژگان: از بن دندان، اشتقاق، ترکیب سازی، ترکیب کنایی، اضداد، قیدواره، متون نظم کهن، متون نثر کهن
  • سیداسعد شیخ احمدی صفحات 99-116

    ابوعبدالله جعفربن محمد رودکی سمرقندی، از پارسی گویان نامور و استاد شاعران زبان فارسی است که علاوه بر فضل تقدم، شاعری سخت پرکار بوده است. متاسفانه از آن همه شعری که بدو نسبت داده اند بیش از هزار بیت برجای نمانده است، که با بررسی و پژوهش در اوزان این مقدار از شعر وی نیز می توان قدرت و توانایی آن استاد بزرگ را در فن شاعری دریافت. در این مقاله ویژگی های عروضی و وزنی اشعار رودکی در چهار بخش بررسی شده است و با پژوهشی علمی و کاربردی نتایج بدست آمده نیز بیان شده است.

    کلیدواژگان: شعر رودکی، اوزان رایج، اوزان نامانوس، اوزان مثنوی، اختیارات شعری
  • سیدمحمدخالد غفاری، محمدعرفان پارسا صفحات 117-142

    شیخ حسن مولاناباد، نویسنده، شاعر و عارف گمنام کردستان در اواخر حکومت صفویان (1136 1073 ه ق)، است که متاسفانه تا زمان حال هیچ گونه تحقیق و پژوهش علمی بر آثار و جنبه های مختلف زندگی ایشان صورت نگرفته است و می رود با ادامه ی این روند، خدمات علمی، ادبی و دینی ایشان به فراموشی سپرده شود. در حالی که شیخ حسن تاثیرات اجتماعی فراوانی بر مردم در عصر خود و بعد از آن داشته است. در این تحقیق سعی شده است نمایی از زندگی، تحصیلات، آثار علمی و عرفانی او، روشن و مشخص شود.

    کلیدواژگان: شیخ حسن مولاناباد، آثار، عرفان
  • بدریه قوامی صفحات 143-162

    شعر قلندری یکی از شاخه های شعر عرفانی است که ظهور رسمی آن با شعر سنایی است. از آن پس دامنه ی گستره ی آن، چنان است که حتی  در شعر شاعرانی چون خاقانی و انوری هم مفاهیم قلندری دیده می شود. بررسی غزل سنایی و عطار به عنوان برجسته ترین نمونه های شعر قلندری، شاخصه های اصلی اندیشه های قلندری را به دست می دهد، چنان که از این بررسی می توان به شخصیت این شاعران و نیز زبان شعر قلندری رسید. ملاحظه ی این معانی که نتیجه ی کندوکاوی جدی در این حوزه است، خودبه خود درجه ی تقلیدی بودن سخن بعضی از گویندگان قرن هشتم را نشان خواهد داد.

    کلیدواژگان: عر قلندری، مفاهیم قلندری، شاعرقلندری، سنایی، عطار، عراقی و حافظ
  • فاطمه مدرسی، رقیه کاظم زاده صفحات 163-180

    بخش مهمی از تاثیر شعر، وابسته به موسیقی کلمه و لفظ هاست.آنچه که موجب ایجاد موسیقی در زبان شعر می گردد،"تکرار" است. گروه موسیقایی، عواملی از جمله وزن، قافیه و ردیف می باشد، که زبان ادبی را از زبان معمول و هنجار به یاری آهنگ و توازن جدا می سازد. سیمین بهبهانی، حسین منزوی و محمدعلی بهمنی از غزل سرایان به نام معاصر هستند، که در وزن غزل نو تحولات بنیادینی ایجاد نمودند. این پژوهش بر آن است، تا علاوه بر گروه موسیقایی در غزل نو، تغییر و تحولات مذکور را با تکیه براشعار این غزل سرایان، مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: موسیقی، وزن، بهبهانی، منزوی، بهمنی، ردیف، قافیه
|
  • SayedReza Ebrahimi Pages 1-18

    Economical predicaments have always been a suitable basis for social changes and transformations. Literary authors who have not recognized themselves apart from people and society‟s progress for change have tried to record the social events and serve their duty as a social writer. The important point in studying the relationship between literature and society is similarities in which different authors from different cultures have  responded  the  same  reaction  to  the  similar  social  upheavals. White Revolution in Iran, for example, and its unsuccessful results has been depicted by Mahmud Dollatabadi, famous Iranian novelist. He shows a realistic literary account of this social-economical change to reflect its unsuccessful consequences in his novel Missing Slouch. On the other hand, John Steinbeck, well-known American novelist and literature noble prize winner, has written a novel in a very critical period of American history called The Great Depression. His novel is one the best literary record of this social-economical process. Social, economical and political similarities of these two events, White Revolution  and  The  Great  Depression,  prove  the  similar  way  of thinking and approaching among writers to mirror the hidden realities of their society. Also, it proves the collective unconscious of human beings  in  dealing  with  ups  and  downs.  This  paper  aims  at,  first, studying the common social and political origins of above mentioned events. Second, the common themes and characterization in Missing Slouch and The Grapes of Wrath are studied from Marxist point of view to prove the similarities found in two novels resulted from the common  viewpoint  and  collective  unconscious  of  the  writers.  The paper focuses on appreciating common themes, similarities in creating and developing the characters, changes in traditional structure of social unions to show the role of literature in recording and illustrating social processes.

    Keywords: Characterization, theme, The Grapes of Wrath, Missing Slouch, Marxist Criticism
  • Jamal Ahmady Pages 19-44

    Faith is the basic sector of All Religions and the most important term that Theologians have presented their descriptions according to their point of view. Besides faith in Islam has a different meaning From Other Nations, also there are various comments about faith among Islamic Sects. Every especial Islamic Sects has represented comment according to Quran verses and it‟s Commentary that is totally different From  others.  Sufis  have  also  paid  attention  to  faith  that  somehow differs From the other Theologians‟ point of view. That‟s clear that the view to “artistic look to Theology and religion” be deeper, the frame of Theologians‟ issue will be something else. In This Article, the Author has Attempted Not Only to Mention Varios Quran  Verses  and  Theologians‟Ideas But Also to  take  Sufis  and Especially  Mawlānā  Jalāloddin  Mohammad  Balkhi‟s  Views into Consideration.

    Keywords: Faith, Ashā‟era, Mo‟tazela, Rumi, Sufis
  • Abas Etminani Pages 45-76

    Eqbal Lahoory the Pakistani thinker and mystic Loved Iran and Islamic mysticism and beleveid that the emancipation Muslims depends   on their return to the Islamic traditions. But he believed that some of the ideas  of  Islamic  mysticism  need  to  be  revised.  He  had  a  special attention to Mawlana Jalaloddin Romi and Shabestari‟s Golshan-e Raz. He considered Amir hussein Heraviy s questions important and as a resalt tried o compose (Golshan-e Raz Jadid) and Replay to some of the  mystic  and  philosophic  concepts  of  (Golshane  Raz)  Suchus: thought and it‟s scope, Contingent being and Necessary Being, Pantheism, Eternal and Not Eternal. He thought the Progress of Islamic Nafions  Depends on it‟s Return to “Selfness”. and the progress of Islamic nations. We have tried to point to the differences between the View Points of these two thinkers  of  Islam.

    Keywords: Pantheism, Eternal, Not Eternal, Contingent being, Necessary Being, Thinking, Selfness
  • Mohammad Irani Pages 77-98

    The ironic expression "az bone dandaan" has been written to mean "wholeheartedly and  desirous"  in  all  Persian  Dictionaries  including general and specific ones like those of idioms and expressions or the ones devoted to a particular poet's or work's terminology. In fact they have just pointed to one aspect of its meaning. Since this meaning was not in accordance with the semantic structure of some of the lines of poetry, the present author analysed a number of cases from Old Poetry and   Prose   texts.   The   outcome   shows   that   the   aforementioned expression should be regarded as one of the "Opposits" in Persian, because in the collected cases one can see that the expression means exactly something contradictory which has been ignored by lexicographers. In the opposite case the expression means: "obliged or forced to do something." This expression is an adverbial and a prepositional phrase.

    Keywords: Az bone dandān, derivation, Combination, Opposites, Adverbial, Old Poetry, Old Prose
  • SeyyedAsAd Sheikh Ahmadi Pages 99-116

    Abu „Abdollah  Ja‟far  Ben  Mohammad  Rudaki  is  one of the  rare celebrated literary poets. Owing to the fact that he was very efficient in persian literarure. Among those poems that belongs to him not more than a Thousand couplets remained. The study of his poems shows his skill  and  important  position  in  poetry.  This  essay  examines  and analyzes the metrical and prosodic charactristic of Rudaki‟s poetry in cluding four sections and the result of this research is prepared.

    Keywords: Rudaki‟s poetry, common meters. Unfamiliar meters, Mathnavi‟s meters, poetry authorities
  • SayyedMohammadKhalid Ghafari, MohammadErfan Parsa Pages 117-142

    Sheikh Hassan from Molan Abad (a village of Saqqez in Kurdistan province) was an obscure author, poet and theologist in Kurdistan in the end of Safavi dynasty. Unfortunately there has been no research on his life and he has been left unknown since then. While Sheikh Hassan had great effect on his society that time, his religious as well as literary piece of work are little known to people of these days. In this article we have tried to clarify some aspects of his life including:his education as well as his theological and scientific works.

    Keywords: Sheikh Hassan Mawlanabad, Biography, Works, Sufism
  • Badriye Ghavami Pages 143-162

    Kalandari poetry is a branch of mystic poetry whose formal emergence is from Sanaie's poetry. From then on the domain of expansion of its is so that Kalandari concepts seen in the poems of the poets like khaghani and  Anvari.  Examining  Sanā‟i  and  Attār 's  Ghazals  as  the  most prominent instances of Qalandari poems illustrates major features of Qalandari thoughts as well as these poets characters and the language of Qalandari poems. Observing these terminologies which is the result of a serious investigation in this field will in any way show the degree of imitation of some 8th century poets.

    Keywords: Qalandari poetry, Qalandari concepts, Qalandari poet, Sanā‟i, Attār, Arāqi, Hafiz
  • Fatemeh Modarresi, Rogayyeh Kazemzadeh Pages 163-180

    The impact of a poem relies, to a great extent, on the music of the terminology used.In effect, repetition is what engenders music in poetic language. Musical group incorporates factors such as, measure,rhyme and rank which differentiate literary language from normal language through  the  use  of  musicality  and  Assonance.  Simin  Behbahani, Hossein Monzavi and Mohammad Ali Bahmani among the Renowned Contemporary lyricists who have brought about fundamental changes in the Measure of modern lyric. In the Present Study, the Researcher is After Investigating not only the musical group in modern lyric but also the Aforesaid Transformations by Focusing on the works of these three lyricists.

    Keywords: music, Measure, Behbahani, Monzavi, Bahmani, Rank, Rhyme